Tuesday, April 22, 2014

a year ago..

Muzeul Unirii: Expoziția „Lucia Conțan: capricii caleidoscopice” și lansarea volumului „Traista în pătrățele” de Veronica Oșorheian

Vineri, 1 martie 2013, ora 17.00, la Muzeul Naţional al Unirii din Alba Iulia, va fi vernisată expoziţia de grafică Lucia Conţan: capricii caleidoscopice. Vitralii spre interior. Totodată, va fi lansat și volumul de proză scurtă Traista în pătrățele, de Veronica Oșorheian.
Autoarea lucrărilor, Lucia Conţan, este absolventă a Facultății de Textile, Secţia Confecţii textile de la Iaşi, și actualmente profesoară la Colegiul Apulum din Alba Iulia, precum şi director de producţie la S. C. Staff Collection Alba Iulia.
Artista a mai expus în ţară (Craiova, Iaşi) și în străinătate (Franţa), în cadrul grupării textiliste de patchwork Peticelul românesc, devenit ulterior Peticelul internaţional. Ca atare, ea se numără printre valoroasele practicante în România a unor forme de manifestare artistică şi artizanală, prea puţin popularizate la noi, a patchwork-ului, quiltului, broderiei, artei dantelei, tapiseriei etc., respectiv a tuturor îndeletnicirilor artistice şi meşteşugăreşti textile, care presupun utilizarea firele.

FOTO | Mărțișor cultural la Alba Iulia: Expoziția „Lucia Conțan: Capricii caleidoscopice” și lansarea cărții „Traista în pătrățele” de Veronica Oșorheian

Ziua de 1 martie le-a adus albaiulienilor iubitori de cultură un mărțișor special. Este vorba despre lansarea volumului de proză scurtă „Traista în pătrățele” de Veronica Oșorheian, într-un decor explodând de culoare și poveste, dat de lucrările de grafică ale Luciei Conțan, organizate în expoziția „Capricii Caleidoscopice. Vitralii spre interior”. Evenimentul a avut loc vineri, la Muzeul Național al Unirii din Alba Iulia, începând cu ora 17.00.
Cea mai nouă carte a Veronicăi Oșorheian, „Traista în pătrățele” conține zece povestioare inspirate, în stilul său deja cunoscut, din viața la sat. Autoarea a explicat că sursa primară a inspirației sale sunt multiplele senzații încă vii, rămase din copilărie: „Încă simt gustul de fragi și de zmeură pe care o culegeam din pădure, unde am și învățat să ne apărăm de șerpi. Pun toate acestea pe hârtie pentru că, în timpurile de astăzi nu se mai știe aproape nimic despre cât de frumos se trăia atunci”.
Veronica Oșorheian a mai semnat, până în prezent, încă zece volume, de poezii, proză și monografii, care, toate, pornesc, tematic, de la dorul de sat și de copilărie.
Expoziția „Capricii caleidoscopice. Vitralii spre interior” a Luciei Conțan a fost nu doar o supriză plăcută pentru publicul albaiulian în fața căruia s-a afișat pentru prima dată, dar și un prilej de bucurie, prin culorile vii și motivele de basm ale lucrărilor. Fetițe cu pisici, căsute, Sperie-Ciori, păuni, vegetație și faună de pădure, unicorni, păsări, dovleci, fluturi și multe alte mici elemente de poveste, reprezentate cu generozitate cromatică și epică, sunt doar câteva dintre imaginile ce compun expoziția Luciei Conțan.
Lucia Conțan este de profesie inginer, absolventă a Facultății de Textile din Iași și în prezent este profesoară la Colegiul Tehnic Apulum din Alba Iulia și director de producție la Fabrica de Confecții Staff Collection. Cu toate că a cochetat cu arta de timpuriu, Lucia Conțan ne-a mărturisit că a început să deseneze în acest stil doar în urmă cu doi ani. Stilul pe care și l-a format a venit din pasiune pentru arta naivă, care corespundea, într-un fel, propriilor aspirații de liniște și armonie interioară, devenind, astfel, o formă de evaziune din cotidian, spre tărâmurile fantastice ale copilăriei.
Expoziția va rămâne în spațiul de la etajul II al Muzeului Național al Unirii aproximativ trei săptămâni și va putea fi vizitată gratuit.
Vă invităm să vizionați câteva imagini de la eveniment:
M-am bucurat mult de acest eveniment a fost o sarbatoare pentru mine si cine stie poate irepetabila!
DSCF8575expozitie landare de carte muzeu

0 comentarii: