Friday, August 29, 2014

o alta lume ZEN(va urma)

odihna pisiciloringerii muzicanti

bucuria ploii
ingerul floarea soarelui

 Oare cind am fost copil am avut papusi?

 Asa a inceput nebunia confectionarii papusilor!

O colega de scoala, Anca Balan profesoara de religie m-a rugat sa-i confectionez 12 papusi, personaje ale unei povestiri prezentate ulterior la un teatru de papusi. Si fara sa stiu nimic despre cum se fac papusile si presata de timp am improvizat 6 personaje pozitive si 6 negative.Si asa s-au nascut:Mindria, Sperata, Rautaciosul......
De aici am simtit satisfactia si bucuria de a confectiona papusi!
Sa-i  spunem : o alta etapa!

culori peste tot

 Asta este noua mea ocupatie:
confectionarea papusilor textile

Indiferent cum se numesc, papusile au ceva in comun:bucuria de ma juca cu tesaturi cit mai multe si cit mai colorate.
Materiale folosite:bumbac 100%, culori textile, vatex pentru umplutura,dantele, benzi textile, fire acrilice.
Tiparele sunt facute de mine iar confectionarea este migaloasa, mai mult decit la un sacou.


galbenel
 ioana

Tuesday, April 22, 2014PROIECTUL MCST( modeling cultural sewing techniques)


Prima intilnire a fost in localitatea BRAGA la cca 50 km de localitatea PORTO din Portugalia in zilele de 5,6,7 martie  2014.
Cele doua desene reprezinta propunerea mea, in numele scolii noastre pentru logo-ul proiectului care isi propune sa redescopere frumusetea costumului popular din cele 6 tari participante:Turcia,Romania,Lituania,Ungaria,Italia,Portugalia.

au fost intilniri cu oameni exceptionali intr-o tara plina de camelii!

AMAZINGpoza de grup la scoala profesionala din Braga, Portugalia

Lansare de carte.....Vorbeste mama mea!

Lansare de carte.....Vorbeste mama mea "Abecedar de obezitate", prof dr Nicolae Hancu  

Prof. dr. Nicolae Hancu, membru de onoare al Academiei Romane, a lansat vineri, 7 martie, lucrarea "Abecedar de Obezitate", ghid care vine in sprijinul persoanelor supraponderale, precum si al celor care sufera de obezitate.


Si hop si eu pe acolo!
Am cunoscut un om remarcabil:destept, frumos, carismatic si iubitor de desenele mele !
Astfel, mi-a propus sa ilustrez cele 10 capitole ale cartii sale, am facut-o cu mare drag dar si cu emotia unei mari misiuni, nu voiam sa dezamagesc!
Desenele au placut in totalitate,  fara comentarii si au aparut la inceputul fiecarui capitol din lucrarea domniei sale!
Si astfel am fost si eu un omulet linga 3 oameni mari, autorul si colaboratoarele sale la succesul unei carti valoroase!


 

After another year


A mai trecut un an , sunt tot eu dar cu 24 de kg mai putin! Intilnirea cu d-l PROFESOR HANCU NICOLAE de la clinica "ReginaMaria" din Cluj mi-a schimbat viata a fost momentul cind mi-am resetat viata!Lucia Conțan, printre revelațiile unei seri speciale

Lucia Conțan, autoarea ilustrațiilor din Abecedarul de Obezitate. Foto: Radu Beligăr
Lucia Conțan, autoarea ilustrațiilor din Abecedarul de Obezitate.
Foto: Radu Beligăr
La lansarea Abecedarului de Obezitate profesorul Nicolae Hâncu a ținut să îi aducă mulțumiri speciale Luciei Conțan, cea care a realizat ilustrațiile volumului. Prezența acestei doamne la microfon, atunci cînd a luat cuvîntul, m-a impresionat. Nu știu de ce, poate pentru că nu a vorbit despre importanța muncii sale ci mai degrabă arătîndu-se onorată că a putut contribui la acest întreg sau poate pentru că artista a avut în glas ceea ce e greu să exprimi și dacă te strădui, și anume o anume căldură, ca să nu îi spun direct farmec. 
Aveam apoi să mă pricopsesc cu un catalog: “Lucia Conțan, Capricii caleidoscopice. Vitralii spre interior”. Nu știu prin ce noroc, dar m-am ales cu el, cu tot cu autograf, unul în care scrie așa: “domnului Ovidiu Blag, cu simpatie”.
Așa că uite că treaba cu simpatiile era de fapt reciprocă.
Iar acasă, ca un elev, mi-am făcut lecțiile. Și am descoperit (pentru că nu știam, v-am mai spus că partea cu pictura, cu desenul, cu artele plastice în general nu reprezintă punctele mele forte…) că Lucia Conțan este un artist plastic redutabil, cu realizări notabile în materie și cu o carieră prodigioasă. Locuiește la Alba Iulia, dar este de loc din Fălticeni. Într-o prezentare ce îi este făcută în catalog se spune despre ea că s-a “refugiat în desen”. Nu știu ce înseamnă asta, dar văzîndu-i desenele pot spune că și-a ales foarte bine desenul drept refugiu. Citesc tot aici că a pictat pe pereți, pe sticlă, pe lemn și pe…porțelan. Apoi citesc că a făcut parte dintr-un grup de practicare și de valorificare artistică a broderiei, a dantelei, tapiseriei, macrame-ului…Că a avut expoziții în mai toată Europa…
Și îmi mai pică în mînă și cu text al Luciei Conțan, în care rostește, într-una dintre propoziții, ceea ce alții s-ar chinui, poate, să o spună într-un roman:
“Cel mai mult mă tulbură despărțirile, abandonul, apatia, lipsa de progres în conștiința oamenilor și mai ales deteriorarea legăturilor între oameni”.
Cred că v-am convins să căutați numele acestei artiste, probabil veți avea la rîndul vostru plăcerea s-o descoperiți și poate să faceți rost chiar de lucrări de-ale ei.
Eu m-am ales cu un autograf, cu o strîngere de mînă și cu propoziția asta de v-o spuneam mai sus, care mi-a plăcut mult. Aproape că-mi vine să spun că și eu gîndesc cam așa ca-n propoziția ei, dar acum nu mai are nici un farmec, a spus-o ea…


a year ago..

Muzeul Unirii: Expoziția „Lucia Conțan: capricii caleidoscopice” și lansarea volumului „Traista în pătrățele” de Veronica Oșorheian

Vineri, 1 martie 2013, ora 17.00, la Muzeul Naţional al Unirii din Alba Iulia, va fi vernisată expoziţia de grafică Lucia Conţan: capricii caleidoscopice. Vitralii spre interior. Totodată, va fi lansat și volumul de proză scurtă Traista în pătrățele, de Veronica Oșorheian.
Autoarea lucrărilor, Lucia Conţan, este absolventă a Facultății de Textile, Secţia Confecţii textile de la Iaşi, și actualmente profesoară la Colegiul Apulum din Alba Iulia, precum şi director de producţie la S. C. Staff Collection Alba Iulia.
Artista a mai expus în ţară (Craiova, Iaşi) și în străinătate (Franţa), în cadrul grupării textiliste de patchwork Peticelul românesc, devenit ulterior Peticelul internaţional. Ca atare, ea se numără printre valoroasele practicante în România a unor forme de manifestare artistică şi artizanală, prea puţin popularizate la noi, a patchwork-ului, quiltului, broderiei, artei dantelei, tapiseriei etc., respectiv a tuturor îndeletnicirilor artistice şi meşteşugăreşti textile, care presupun utilizarea firele.

FOTO | Mărțișor cultural la Alba Iulia: Expoziția „Lucia Conțan: Capricii caleidoscopice” și lansarea cărții „Traista în pătrățele” de Veronica Oșorheian

Ziua de 1 martie le-a adus albaiulienilor iubitori de cultură un mărțișor special. Este vorba despre lansarea volumului de proză scurtă „Traista în pătrățele” de Veronica Oșorheian, într-un decor explodând de culoare și poveste, dat de lucrările de grafică ale Luciei Conțan, organizate în expoziția „Capricii Caleidoscopice. Vitralii spre interior”. Evenimentul a avut loc vineri, la Muzeul Național al Unirii din Alba Iulia, începând cu ora 17.00.
Cea mai nouă carte a Veronicăi Oșorheian, „Traista în pătrățele” conține zece povestioare inspirate, în stilul său deja cunoscut, din viața la sat. Autoarea a explicat că sursa primară a inspirației sale sunt multiplele senzații încă vii, rămase din copilărie: „Încă simt gustul de fragi și de zmeură pe care o culegeam din pădure, unde am și învățat să ne apărăm de șerpi. Pun toate acestea pe hârtie pentru că, în timpurile de astăzi nu se mai știe aproape nimic despre cât de frumos se trăia atunci”.
Veronica Oșorheian a mai semnat, până în prezent, încă zece volume, de poezii, proză și monografii, care, toate, pornesc, tematic, de la dorul de sat și de copilărie.
Expoziția „Capricii caleidoscopice. Vitralii spre interior” a Luciei Conțan a fost nu doar o supriză plăcută pentru publicul albaiulian în fața căruia s-a afișat pentru prima dată, dar și un prilej de bucurie, prin culorile vii și motivele de basm ale lucrărilor. Fetițe cu pisici, căsute, Sperie-Ciori, păuni, vegetație și faună de pădure, unicorni, păsări, dovleci, fluturi și multe alte mici elemente de poveste, reprezentate cu generozitate cromatică și epică, sunt doar câteva dintre imaginile ce compun expoziția Luciei Conțan.
Lucia Conțan este de profesie inginer, absolventă a Facultății de Textile din Iași și în prezent este profesoară la Colegiul Tehnic Apulum din Alba Iulia și director de producție la Fabrica de Confecții Staff Collection. Cu toate că a cochetat cu arta de timpuriu, Lucia Conțan ne-a mărturisit că a început să deseneze în acest stil doar în urmă cu doi ani. Stilul pe care și l-a format a venit din pasiune pentru arta naivă, care corespundea, într-un fel, propriilor aspirații de liniște și armonie interioară, devenind, astfel, o formă de evaziune din cotidian, spre tărâmurile fantastice ale copilăriei.
Expoziția va rămâne în spațiul de la etajul II al Muzeului Național al Unirii aproximativ trei săptămâni și va putea fi vizitată gratuit.
Vă invităm să vizionați câteva imagini de la eveniment:
M-am bucurat mult de acest eveniment a fost o sarbatoare pentru mine si cine stie poate irepetabila!
DSCF8575expozitie landare de carte muzeu